Ontkoppelingsmat plaatsen op verticale wanden

Wie James De Smet, Belgisch kampioen tegelzetten, al een beetje kent, weet dat deze gepassioneerde tegelplaatser graag uitdagingen aangaat. Na z’n exclusieve stunt vorig jaar bij het bekleden van een zwembad met dunne keramische XXL-tegels, aanvaardde hij een project te Hertsberge bij Brugge, waar een buitengevel nood had aan een complete facelift. We lieten James De Smet een ontkoppelingsmat plaatsen op verticale wanden.

XL-formaten op de buitengevel én in verband!

De wens van een architect(e) kan niet altijd zomaar in vervulling gaan. Vooral als een niet alledaags project zich aanbiedt. Het tijdperk van directe informatie en continue communicatie is aangebroken en is vandaag de dag meer dan noodzakelijk. De carrousel van nieuwe technieken en systemen draait zo snel, dat de technische (r)evoluties bijna niet meer bij te benen zijn.

Het is voor hem of haar dan ook belangrijk de juiste partijen (lees: vakmannen) te kiezen om mee samen te werken op een werf, zeker voor wat betreft de afwerking. Voor dit project werd naar een externe wandtegelplaatser gezocht met ervaring, dit met het oog op het realiseren van een buitengevelbekleding in keramische tegels. Op zich niks speciaals, ware het niet dat de bouwheer verschillende XL formaten dan nog wel in verband wilde zien!
100% garantieverlening

Dat tegelzetters een grote verantwoordelijkheid dragen bij het verwezenlijken van een zichtbare afwerkingslaag krijgt meer en meer besef. Om de duurzaamheid van een tegelwerk te verzekeren is het noodzakelijk om steeds volgens de regels van de kunst en met degelijk vakmanschap te handelen.

Naast de bestaande hulpmiddelen zoals de TV’s (Technische Voorlichtingen) van het WTCB (Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf – www.wtcb.be), de ISO-, Europese-, en Belgische normen (www.nbn.be), de professionele handboeken van het FVB (Fonds voor Vakopleiding in de Bouw – www.construtiv.be), en de recentelijk geüpdate Polycaro-cursus ‘Modern Tegelzetten’ (www.polycaro.be/nl/cursus-tegelzetten/), zijn de opleidingen van FECAMO (de nationale federatie van de Tegelzetters en Mozaïekbewerkers – www.fecamo.com – www.procaro.be) en de workshops van BITA (de nog geen jaar oude Belgische Innovatieve Tegel Academie – www.bitacademy.be) onontbeerlijk om zich als superprofessionele tegelzetter te kunnen profileren. Een bijkomend aandachtspunt is vanzelfsprekend de te geven garantie met betrekking tot de duurzaamheid van het afgeleverde werk.

Om dit project in goede banen te leiden, verkoos tegelzetter De Smet met zijn trouwe leveranciers Mapei en Schlüter regelmatig overleg te plegen. Met de slogan “een goed tegelwerk begint met een goede ondergrond” in het achterhoofd, kon nagedacht worden over de werfinrichting en opstart van de voorbereidingen.

Voorbereidend stappenplan en de Ditra 25 als ontkoppelende en barstoverbruggende mat

Volgende technische acties met betrekking tot de voorbereiding van de ondergrond werden stapsgewijs uitgevoerd:

  • Het zandstralen tot op de blote gevelsteen, dit na een krastest en aangezien de bestaande paramenten geverfd waren
  • Het uitcementeren van de volledige oppervlakte alsook het voorzien van een aangepaste wapening om voldoende hecht- en treksterkte te kunnen bekomen, teneinde degelijk tegelwerk te kunnen uitvoeren (vlakheid, hechting, uitzetting) en dit na een vlakheidscontrole. Men stelde immers dat de treksterkte van de uitgevlakte muren de hechtsterkte van de te gebruiken tegellijm ten minste diende te evenaren, omdat de volledige onderbouw (lees: systeem) voldoende draagkrachtig diende te zijn. Hiervoor werden enkele huidtreksterkteproeven uitgevoerd om de juiste keuze van de voorbereidingsmaterialen definitief te kunnen kiezen.

Na volledige uitharding van de cementgebonden gewapende ondergrond en na meting van het eventueel nog aanwezige restvocht, realiseerde men een tussenlaag die alle te verwachten hygrothermische bewegingen opvangt. Als betrouwbare onderlaag werd de Schlüter Ditra25 ingezet als hechtende ontkoppelingsmat. Deze gepatenteerde mat fungeert ook als afdichtings- en dampdruk nivellerende laag. Patrick Deprez, technisch adviseur van Schlüter Systems verduidelijkte dat bij dit project de Ditra25 als ontkoppelende en barstoverbruggende mat werd ingezet om de buitenwanden duurzaam te kunnen betegelen. Deze eerder uitzonderlijke verticale toepassing toont alvast de veelzijdigheid van dit type ontkoppelingsmat aan.

Grote onderscheiding

Het tegelzettersgebeuren in ons kleine België doet reeds enkele jaren stof opwaaien in binnen- en buitenland. Ons ‘haantje de voorste’ en internationaal XXL specialist Peter Goegebeur, voorzitter van het Europees Technisch Comité (EUF), pinde ondertussen al heel wat grote namen op de tegelzetterskaart vast, waaronder ook specialist James De Smet. De Smet zetelt reeds geruime tijd in de Fecamo Raad van Bestuur Oost-Vlaanderen en heeft tevens zijn zitje in de Directieraad van Fecamo-Nationaal te Brussel. James pleit alvast met veel overtuiging voor het goede (lees: betere) vakmanschap.

“Dit betekent dat tegelwerken steeds moeten uitgevoerd worden volgens de regels van het vak, met de kennis en de zorgzaamheid naar de gebruiken van het beroep en de stand van de wetenschap”
– James De Smet, meester tegelzetter

Eén van de tegelzetter-voorvaderen leerde ons ooit dat de nationale wapenspreuk “Eendracht maakt Macht” ook in het tegelgebeuren meer dan geldig is. ‘Knowledge transfer’ is vandaag de dag een van de allerbelangrijkste aspecten om zich van de anderen te onderscheiden en tot de top te kunnen behoren. “Door kennis en ervaringen te delen met (serieuze) collega’s, kunnen we er allemaal alleen maar goed bij varen!”, weerklonk het.
Perfecte afwerking dankzij de dubbele verlijmingstechniek

De mooi gestructureerde grijze keramiektegels van fabrikant Florim (aangeleverd door grootimporteur Vilvordit/Cedexsa) werden zorgvuldig op de ontkoppelingsmat gekleefd. Drie verschillende formaten dienden gecombineerd te worden, met 60x120cm als grootste afmeting. Hier werd de dubbele verlijmingstechniek (ook wel de buttering/floating-methode genoemd) professioneel toegepast met parallelle lijmrilrichting, die netjes in elkaar werden geschoven tijdens het aandrukken. Deze manier van verlijmen zorgt voor een maximale overdracht van de tegellijm.

In dit project werd de smeuïge Mapei S2 gebruikt, die exact was aangemaakt volgens de voorschriften van de fabrikant. Men dient hierbij te streven naar een 100% contactoppervlak, hoewel dit manueel niet altijd evident is. Een innovatief hulpmiddel hiervoor is de trilspatel die BITA onlangs promootte als de BITA-triller. Deze was in enkele weken volledig uitverkocht. Een nieuwe serie zal midden volgend jaar op de markt worden gebracht. De vier regelbare trilfrequenties zorgen er immers voor dat zowel ontkoppelingsmatten als diverse soorten tegels een maximale lijmverdeling tussen ondergrond en tegels tot stand brengen, mits het respecteren van een bepaalde techniek tijdens de aandrukactiviteiten (instellen van de juiste frequentie, startpunt, aantrilrichting, snelheid, enz.)

Na volledige uitdroging van de tegellijm voegde men de tegels zorgvuldig op en werden deze verschillende keren diagonaal afgesponsd. De bewegingsvoegen van de gevel in de regelmatig verspringende tegels én de mat werden ‘overgenomen’ via een aangepaste dilatatiesilicone. Ook alle aansluitvoegen en perfect in verstek (45°) gezaagde hoektegels werden rechtlijnig elastisch opgekit met een voldoende brede voeg. Van innovatieve prestige gesproken…!

Foto’s: Tilexpert

XXL-formaten

Wie is beter geplaatst om te praten over XXL tegels dan Belgisch kampioen Tegelzetten James De Smet? De Oost-Vlaming plaatst al jaren dunne grootformaattegels, in die mate dat 100×300 cm voor hem een standaardmaat is geworden. “Het enige wat mij zorgen baart, is dat voor die keramische platen nog steeds geen norm bestaat. Daar moet dringend iets aan gebeuren, aangezien de vraag naar XXL tegels sterk stijgende is.

Lees verder op polycaro.be.

Ambitieus zwembadproject

Voor de bouw van een zwembad komen verschillende materialen en bouwsystemen in aanmerking. Naar binnenafwerking toe zijn liners, natuursteen, inox of mozaïekjes enkele van de mogelijkheden. Of wat dacht u van keramische grootformaat tegels?! Belgisch Tegelzetterkampioen James De Smet zag met een innovatieve primeur zijn droom in vervulling gaan: een eigen buitenzwembad dat aan de binnenkant volledig bekleed is met extreem grote, dunne keramische tegels: 320cm x 160cm x 6 mm! Verslag van een realisatie die in de categorie ‘onvervalste huzarenstukjes’ thuishoort.

Lees verder op polycaro.be

 

XXL SUPERLARGE is de norm

(R)evolutie van grootformaattegels neemt ongeziene proporties aan. Die kunt u op vandaag in bijna alle maten en gewichten laten voorschrijven. De plaatsing echter is een ander paar mouwen, want hier bestaan nog veel twijfels en misverstanden over. Kunnen XXL keramische tegels van minder dan 5mm als vloerbekleding worden toegepast? Of kan een buitenzwembad opgebouwd én afgewerkt worden met superlarge keramische tegels (dikte 6mm en afmetingen 320X160mm)? Ja!

Lees verder op stone-tile.be.

Gespecialiseerd gereedschap

Een specialist moet in gespecialiseerd gereedschap investeren wil hij of zij een feilloos tegelwerk afleveren. Bovendien gaat kwaliteitsgereedschap veel langer mee en betaalt het op termijn zichzelf terug.

Lees verder op stone-tile.be

Natuursteenmozaïek in natte ruimtes

Natuursteen in jouw badkamer? Nog te vaak wordt verondersteld dat mozaïeksteentjes enkel bestaan in glas of keramiek. Niets is echter minder waar want ook natuursteenmozaïek wordt vaak gekozen als bekledingsmateriaal voor badkamer of douche. We volgden een gespecialiseerde plaatser tijdens zijn werkzaamheden: mozaïekbetegeling in natte cel.

Lees verder op polycaro.be

James De Smet Belgisch kampioen tegelzetten 2015

James De Smet is uitgeroepen tot Belgisch kampioen tegelzetten 2015!

,

Entry with Audio

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis, sem.

Nulla consequat massa quis enim. Donec pede justo, fringilla vel, aliquet nec, vulputate eget, arcu. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo. Nullam dictum felis eu pede mollis pretium. Integer.

  • Donec posuere vulputate arcu.
  • Phasellus accumsan cursus velit.
  • Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus et ultrices posuere cubilia Curae;
  • Sed aliquam, nisi quis porttitor congue

Lees meer

,

A small gallery

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis, sem.

  • Nulla consequat massa quis enim.
  • Donec pede justo, fringilla vel, aliquet nec, vulputate eget, arcu.
  • In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo.
  • Nullam dictum felis eu pede mollis pretium. Integer tincidunt. Cras dapibus. Vivamus elementum semper nisi.

Aenean vulputate eleifend tellus. Aenean leo ligula, porttitor eu, consequat vitae, eleifend ac, enim.

Lees meer

A nice entry

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis, sem.

Nulla consequat massa quis enim. Donec pede justo, fringilla vel, aliquet nec, vulputate eget, arcu. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo. Nullam dictum felis eu pede mollis pretium. Integer tincidunt. Cras dapibus. Vivamus elementum semper nisi. Aenean vulputate eleifend tellus. Aenean leo ligula, porttitor eu, consequat vitae, eleifend ac, enim.

Lees meer